Emberi vagy isteni logika

Életünk alapköve, hogy megértjük-e mi történik velünk és körülöttünk. Enélkül ugyanis csak kapkodjuk a fejünket, és a kedvezőtlen események után megkeseredve okolunk másokat és a világot. Jó, ha meg tudjuk különböztetni az isteni akaratot minden mástól. Ez a képesség elérhetővé válik, ha életünkben a szellemi-lelki eggyé válás elsődleges cél lesz, minden más jön magától, így a megértés is.


"Na ezért vagyok ateista!" - mondta a mellettem ülő a covid-járvány idején, miután a szemünk láttára fakadt sírva egy közös ismerősünk. Azon a napon egy újabb családtagját veszítette el. 

Az okfejtés logikusan hangzott: ugyan mi magyarázhatja azt a rengeteg fájdalmat, amit sokaknak át kellett élniük szeretteik elvesztése miatt, miközben voltak, akiket meg sem érintett a vírus. Semmi. Ha volna Isten, hogy engedhetné meg ezt a szenvedést, és azt a rengeteg kínt, amit világszerte láthatunk? És ez csak a járvány, az életben vég nélkül lehetne példákat hozni a szenvedésre. Az okokat sokszor én sem tudom, egy valamit azonban le kell szögezni. A világ nem azonnal megérthető, instant emberi logika szerint működik, mindig voltak és lesznek olyan jelenségek, amelyeket elsőre nem értünk, aminek megfejtése a tudósokra, kutatókra vár majd. Ugyanakkor sokminden könnyebben feltárulhat, ha más optikával nézzük a dolgokat. 

1. Szabadság 

Míg ez a fogalom napjainkra életünk alapja lett, úgy vált hamissá. Meglepő módon éppen Einstein fogalmazta meg, mennyire nem hisz az ember - filozófiai értelemben vett - szabadságában, hiszen az nemcsak külső hatások kényszere alatt áll, hanem belső szükségszerűségek hatására is cselekszik. (Hogyan látom a világot?) 

Míg a külső szabadság nehezen választható állapot, hiszen ez erősen anyagi, illetve egzisztenciális kérdés, az igazi lehetőség a belsőnkben rejlik. Furcsamód pont akkor válunk mentálisan szabaddá, amikor elménket a megfelelő helyen horgonyozzuk le. Az ösztön, a habitus csiszolódni kezd, igényeink megváltoznak, másként látjuk a világot, és benne a helyünket. Ez a szellemi elköteleződés hozza meg a valódi szabadságot, ami az önismeret mentén az isteni logika felismerésével alakul ki. Minden más út hamis, és az isteni törvények szerint előbb utóbb visszaüt. 

👉És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.

2. Egészség, halál 

Egyes betegségek lelki okairól rengeteg elmélet született már, melyek többé-kevésbé képesek meghatározni a tünetek hátterét. Érdemes persze óvatosan közelíteni az ilyen gondolatmenetekhez, mert van köztük bóvli bőségesen, különösen az interneten. Ugyanakkor ezen a blogon is találhatók olyan történetek, melyek kiütésről, lázról, vagy egyszerűen csak az egészség megéléséről szólnak. Ezek személyes élményeken alapulnak, és hasonlók mindenki számára megtapasztalhatók. Persze fontos tisztában lenni azzal is, hogy vannak helyzetek, amikor az egészség visszaszerzéséhez csak valamilyen gyógyszeren, oltáson, hagyományos orvosi terápián, esetleg műtéten keresztül vezet az út. 

A szellemi eggyé válás során azonban megváltozik az ember. Ahogy a gondolatai a megfelelő irányba állnak, a hangulata, a kedélyállapota stabilabb lesz, a szervezete optimálisabban működik, erősödik az immunrendszere és ellenállóbbá válik. A kedvező változás egészen a sejtekig hatol, valahogy kortalanabb lesz. Míg például egy harmincéves alkoholista akár ötvennek is kinézhet, addig az ötvenéves hívő sok-sok évet letagadhat. A meglévő genetikai adottságokat Jézus Krisztus mentális jelenléte kedvező irányba befolyásolja. 

A halál értelmezése is átalakul. Kétségtelen, ahogy megszületünk, idővel el is kell távoznunk, az apró változások megtapasztalása, a tudat formálódása azonban másfajta szemléletet hoz magával: a testi halál nem mindennek a végét jelenti majd, hanem csak egy pillanatnyi pihenőt egy új és mindenképpen jobb világ felé. Mert a legfontosabb ígéret így hangzik:

👉Ha valaki megtartja az én beszédemet, nem lát halált soha örökké.

3. A nehézségek ereje 

Egészen addig, míg figyelmünket nem a megfelelő irányba fókuszáljuk, minden megpróbáltatás elvesz az energiánkból. Az "Ami nem öl meg, az megerősít" elvének hamiskás igazságáról itt olvashatsz. Mindenre igaz, a legfontosabb, hogy az elménket a megfelelő helyen horgonyozzuk le, innentől kezdődhet az életen át tartó tanulás, saját magunk és a világ működésének megismerése. És akkor feldereng az isteni logika működése a mindennapokban, a múlttal, a jelennel és a jövővel kapcsolatban egyaránt. 

👉Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. (...) Újonnan kell születnetek. A szél fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hová megy: így van mindenki, aki a Lélektől született.

4. Szeretet

Napjaink keresztény szóhasználatában a szeretet a legfontosabb kifejezések közé tartozik. Azonban mint oly sok fontos fogalmunkból, ebből is kétféle létezik. Az emberi szeretet tőlünk függ, kialakulhat ember, állat, tárgy iránt, vagy akár a munkánk és a hobbink is állhat a középpontjában. Fellobbanhat magától, de akarhatjuk is, ahogy ezt a legtöbb keresztény értelmezés állítja. Az emberi szeretet azonban kettős és egyben véges is. A mi szintünkön a jó és a rossz együtt jár, az emberi szeretetet árnyak kisérik, azt az inga járásához hasonlóan időnként felváltja bosszúság, ellenszenv, felfokozott esetben útálat. Ha megrekedünk az emberi szeretet szintjén, törekvésünkkel ugyan sok embernek okozunk örömet, mégis nehéz és sokszor kilátástalan harcot vívunk emberi természetünkkel. Milliófélék vagyunk, más-más habitussal rendelkezünk, a hétköznapokat eltérően éljük meg, az alapok azonban ugyanazok, egyszerűen ilyen a létünk. 

Az isteni szeretetről nem elég azt mondani, hogy más, illetve több ennél. Olyan, mint amikor a végest hasonlítjuk össze a végtelennel. Nem egy kategória, egyszerűen mindenben különbözik. Az isteni szeretet állandó, nem részrehajló, független a körülményektől, kifogyhatatlan. Éppen ezért csak mi vagyunk arra hatással, hogy ebből mennyit érzünk meg. Rendszerint keveset. Jó hír azonban, hogy ez fejleszthető. Az árnyékból kiállhatunk a napra, és ott is maradhatunk, "rákapcsolhatjuk" magunkat az örök jóságra, a végtelen szeretetre. Erről szólnak az írások már több ezer éve, és nemcsak nyugaton, keleten is. Egyetlen feladatunk megtalálni a helyes utat, és ha rábukkanunk, kitartónak kell lenni. 

👉És megismertettem velük a te nevedet, és ezután is megismertetem, hogy az a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, és én is őbennük. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Ég szerelme

Kezdők szerencséje

Ezoterikus csapda