Eltört a keresztény létra (1.)

... Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra...
(Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök) 

Sokan ismerik a fenti sorokat, misztikus értelmezésben a istenivé válás útját jelképezi, amikor az ember lelke, illetve teste a (szent) szellem erejének engedelmeskedve átalakul. A folyamat a szentháromság elve szerint megy végbe, belül kitartással, önfegyelemmel és sok munkával, kívűlről ugyanakkor szinte észrevétlenül, csupán a hasonló tapasztalattal rendelkezők ismerik fel a jeleket. Ez a folyamat azonban az átlag hívő számára roppant nehezen megvalósítható. Erre álljon itt Dr. Szász Ilma írása.

"A tulajdonképpeni buktató ott van, hogy a legkidolgozottabb, római katolikus dogmatika a jelen tényszerű helyzetét tükrözi, nem a lehetséges végigvezető útvonalat. Így „eltört” a keresztény létra, míg a keleti tanokban, amelyek nem a reálisra, hanem az ideálisra helyezik a hangsúlyt, ezek a „lajtorják” töretlenül emelkednek az égbe. A Biblia test-lélek-szellem hármassága megkopott a dogmatika tételeiben. (... ) Az emberi minőség elszakadt az istenitől. („Én itt vagyok lent, Ő ott van fent”). A személyes Isten fölötti istenség pedig inkább a misztikusok, mint a teológusok témája. De rekonstruálhatjuk a keresztény létrát, és akkor rádöbbenünk, hogy ez bennünk van."

Miközben a fenti sorok ugyan erősen álalánosítóak - és biztosak lehetünk abban, hogy számos hívő szellemi elköteleződésének köszönhetően komoly belső átalakuláson megy keresztül -, vita helyett mégis érdemes mindenkinek magába néznie, majd körbetekintenie a világban. Vajon miért tudunk olyan nehezen megszabadulni hibáinktól, miért teszünk mi magunk is mérgező megjegyzéseket másokra, miért vitázhatunk olyanokkal, akikkel tulajdonképpen ugyanaz a hitünk, hogyan töredezhet atomjaira egy olyan nemzet, melynek tagjai döntően kereszténynek mondják magukat, és hogyan háborúzhat két olyan ország egymással, melyeknek településein egymást érik az (ortodox) keresztény templomok? De tágabb értelemben nem csak most zajlik ez a dráma, már több ezer éve tart. Nem is csoda, hiszen a törött belső létrán nem tudnak feljebb haladni az amúgy legtöbbször jószándékú milliók, és megmaradnak a csapdába esett ember szintjén. 

Ugyanakkor jó hír, hogy a törött létra tényleg helyreállítható. És ezt a munkát nem kalapáccsal, szögekkel és izommunkával kell elvégezni, hanem fejben egyetlen névvel.

A téma itt folytatódik:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A mennyei építőmester

Ítélet más vallások felett

Kezdők szerencséje