A Miatyánk-ima rejtett jelentése

Az olvasóban érthetően merülhet fel a kérdés, vajon lehet még újat mondani a világ legismertebb keresztény imájáról, arról, amelyet az évezredek alatt oly sokan értelmeztek már? Mit rejthetnek még Jézus Hegyibeszéd alkalmával elmondott mondatai, amit eddig ne tudtak volna?

A jó hír az, hogy a Miatyánknak létezik egy olyan rejtett jelentése, amivel a mai kor emberének mindenképpen érdemes tisztában lennie, mert általa sokaknak válhat könnyebbé az élete. Olyan univerzális, mégis teljes mértékig személyes útmutatás és ígéret, amely pontos iránytűként szolgálhat egy életen át. Az isteni törvények titkát rejti, a létezésnek olyan alapelveit, amelyeket Jézus döbbenetes tömörséggel közölt a körülötte lévőkön keresztül az egész emberiséggel. Ez a titok megérthető és megélhető is egyben, amelyhez azonban a mélyen hívő embernek fel kell törnie Isten viaszpecsétjét. A megértéshez az alábbiak nyújthatnak útmutatót, minden további már belső munka kérdése.

Talán nem lesz annyira meglepő, de a Miatyánk-ima rejtett tartalmához a kulcs maga Jézus Krisztus. Még pontosabban az, hogy Szent Nevét folyamatosan az elménkben forgatva hívjuk Őt. Ez az átistenülés többször is hangoztatott útja, amelyen szinte kézen fogva vezetik el az embert Istenhez. A titok ugyanis a Jézus Krisztussal való szellemi és lelki eggyé válás során tárul fel, enélkül azonban minden csak szimpla okoskodás.

Az alaptétel, ha eggyé válunk Jézus Krisztussal, minden elhangzott és lejegyzett erkölcsi tétel teljesíthetővé, minden isteni ígéret és lehetőség elérhetővé válik. Az ajtók kinyílnak, a fények kigyúlnak. És akkor vajon mi a szerepe a Miatyánknak, ha folyamatosan a Jézus-imát mondjuk magunkban? Akkor vajon nem teljesítjük Jézus ajánlását? – merül fel a kérdés. Erről szó sincs. Jézus Krisztus nevénél egyszerűen nincs hatalmasabb fogalom a földön, így a híres ima minden sora szintén automatikusan teljesül. Azokat nem kell kérni többé, mert megadatnak pontról pontra. Ekkor válnak az ima sorai isteni útmutatóvá. 

👉 Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
Szenteltessék meg a Te neved,

Misztikus megközelítésben ez a sor a belső átistenülés első lépéséről szól. Mivel Jézus Krisztus egy Istennel, gondolatainkban forgatott neve megidézi a Teremtőt. Kezdetben szinte észrevehetetlenül, majd egyre határozottabban szivárog át hatása tudatunkon, hogy isteni fénnyel színezze át szellemünket és lelkünket. Ez a Szentlélek ereje. Valójában Isten nevét sosem kellett megszentelni, mert mindig is az volt. Ez a folyamat bennünk megy végbe.

👉 Jöjjön el a Te országod,
Legyen meg a Te akaratod,
Amint a mennyben, úgy a földön is.

Az ember újjászületik testben, lélekben és szellemben, minden szinten. Olyan erő hatása alá kerül, amely kifejezhetetlenül nagyobb és áthatóbb nála. Ez az erő teremtette meg és működteti sejtjeinket, emberi lényünket, földi világunkat és az egész világegyetemet. Mindig volt, és mindig lesz, csupán elzárkózni lehet előle. A bukott ember pont ebben az állapotában van most, de a paradicsomi állapot visszaállítható. Az átistenülés folyamata azonban nem emberi akaraton múlik, de sokat kell tenni érte.

👉 Mindennapi kenyerünket
add meg nekünk ma,

Ahogy a Szentlélek ereje hatni kezd az ember személyes világában, rendkívül tanulságos tapasztalatok érik. Ezek egyik területe az egszisztenciális létkérdés. Az evolúciós elméleteken felnevelkedve a világban csak farkastörvényeket ismerünk meg, amelyek azt sugallják, a szeretet, az irgalom mellékes, a boldogulás kulcsa mások kihasználása vagy eltiprása. Ezt látjuk napjainkban kicsiben és nagyban egyaránt. Emberek milliárdjai szenvednek fizikailag, és még többen vannak, akiket lélekben gyötör meg a világ. Mindenkinek mankót nyújt azonban Jézus Krisztus, mert általa észrevétlenül láthatatlan erők mozdulnak meg, és pont annyi jut majd, amennyi kell. Nem a meggazdagodásról van szó, hanem a szükségesről. Erről a csodálatos hatásról több bibliai történet is szól. Félreértés ne essék, ez nem a fizikai semmittevés időszaka, az isteni segítő szándék megjelenéséhez nekünk is bele kell tennünk a saját energiánkat. Majd amikor ez megtörténik, a mindennapi élet harcai átalakulnak, a megtapasztalás során pedig minden nehéz pillanat jellemet alakító feladattá nemesül. 

A kenyér hasonlata ugyanakkor magára Jézusra is utal. Mivel az Istennel való kapcsolatnak kellene az emberi élet alapjának lennie, a gondviselésnek bőven van alkalma arra, hogy olyan helyzeteket alakítson ki, amelyek ennek megerősítését szolgálják. A szorongatás és a szabadulás, a sötétség és fény elkerülhetetlen váltakozása szilárdítja meg a hitet, melynek fókuszában Jézus Krisztus áll. Erre a kenyérre pedig mindig számíthatunk. 

👉 És bocsásd meg vétkeinket,
Miképpen mi is megbocsátunk
az ellenünk vétkezőknek,

Isten fia nevének hatására a lélek könnyedebb lesz, észre sem vesszük, de olyan traumák oldódnak fel, amelyeket máskülönben életünk végéig cipelnénk. És ahogy megszűnik az iszapos szenny a lélek mélyén, képessé válunk a megbocsátásra másokkal szemben is, elengedjük azt, ami már nem kell. Legyen az harag, sértődöttség, bármi vagy bárki.

👉 És ne vígy minket kísértésbe,
De szabadíts meg a gonosztól.

Jézus Krisztus nevével az elménkben a vágy tárgya helyett folyamatosan a Legfelsőbbre fókuszálunk, és a figyelem ilyen jellegű elterelése kifogja a szelet a kísértés vitorlájából. Így nem csak az ereje csökken, de közben a jellemünk is szilárdabbá válik. Azt szokták mondani, a szeretetnek gyógyító hatása van. Ennél csak az nagyobb, ha magától Istentől érkezik a szeretet, amely mintegy mellékhatásként a teremtett természettel rokon harmóniával adományozza meg a testet. Az erősödő mentális képességekkel pedig jó eséllyel szállhatunk szembe nem kívánt szokásainkkal is.

Összegzésként elmondható, hogy a Jézus Krisztussal való szellemi-lelki eggyé válás hatásai minden kétséget kizáróan megmutatkoznak a mindennapjainkban. A Miatyánk-ima mindehhez térképet nyújt, betekintést enged a Szentháromság, az Atya-Fiú-Szentlélek hármasának munkájába, amely miközben minden fontos életterületre hatással van, megajándékoz az örök derűvel és az isteni szeretet élményével is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A mennyei építőmester

Ítélet más vallások felett

Kezdők szerencséje