Néhány kérdés isteni dolgokról

Úgy 1990 telén lehetett, amikor az addigi ismereteimet összegezve elkezdtem magamban Jézus Krisztust és Nagyboldogasszonyt hívni, nem vett körül igazán vallásos háttér, a döntés a józan észre alapozva született meg. Azt is mondhatom, hogy szinte a nulláról indultam. A Teremtőről szóló fejtegetéseknek ma már se szeri se száma a világban, az írások könyvtárak tucatjait vagy éppen terrabájtnyi memóriahelyeket töltenek meg. Sokat közülük alapvetően áhítatoság, szerzőjének köszönhetően mégis emberi szemlélet jellemez. Most következzen néhány kérdés és rövid válasz, amelyek mögött nincsenek dogmák, csak a szellem és a lélek csendes átalakulása. 

Mi a bizonyíték arra, hogy Isten létezik? 

Az ember semmilyen általa kifejlesztett módszerrel vagy műszerrel nem tudja bizonyítani Isten létezését, csak olyan jelenségeket képes azonosítani, amelyek jelzik az isteni alkotómunka vagy logika nyomait. Kizárólag az ember saját maga lehet a bizonyíték, amit Jézus kétezer éve már bemutatott. Ez a lehetőség bárki számára elérhető, ha ugyanis lélekben és szellemben eggyé válik Jézus Krisztussal, elérheti Istent. Csak személyesen tudjuk minden kétséget kizáróan bizonyítani a Teremtő létezését. Mivel azonban ezt a munkát egy ateista felfogású ember sosem végzi el, ezért számára Isten létezése mindig is minimum megkérdőjelezhető marad. 

Mit jelent, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert? 

Isten önmagából teremtette meg a világot, köztük az embert, de csak számunkra adta meg a lehetőséget, hogy el is tudjuk érni Őt, és ily módon hozzá hasonlatossá váljunk. Bár sok állat képes viszonylag tudatosan cselekedni, emlékezni, tanulni és érzelmet kinyilvánítani, mégsem juthatnak el Istenhez. A "maga képmására" kifejezést az átistenülés képessége jelenti, amely szellemi adomány. És csak miután megtörtént válhat igazán érthetővé, hogy mit is jelent a teremtett világ feletti uralom és a mustármag példázata.

Jézus Krisztus Isten? 

Ez a kereszténység alaptétele. Jézus Krisztus az ember számára elérhető legmagasabb szintű létezés, mivel rajta keresztül válik elérhetővé a Teremtő. Ezt Jézus több alkalommal ki is jelentette. Ahogy mondani szokták, Isten általa hajolt le az emberhez. Amint hívni kezdjük, láthatatlanul dolgozni kezd bennünk a Szentháromság ereje, és addig alakítja, csiszolja, fényesíti egész valónkat, mígnem ragyogni kezd a szellem és a lélek. És ekkor már nem többezeréves ígéretekről, elvekről, elméletekről van szó, hanem a jelen tapasztalásáról: igen, Jézus Krisztus egy Istennel. 

Van személyisége Istennek? 

Minden földi ember rendelkezik személyiséggel, ezért minden bizonnyal az Istent megjelenítő Jézusnak is voltak jellemvonásai, amelyek azonban csak részben ismerhetők meg a Bibliából. Ha viszont Jézuson túl mindenek Atyjára gondolunk, akkor neki emberi értelemben véve nincs személyisége. Végtelenszer több annál, Ő a mindenség kiindulópontja: halhatatlan, mindenható, mindentudó. Ő az elragadtatás, a lélek boldogságának forrása. Amennyiben mindezeket megpróbáljuk szemlélődő módon vizsgálni, úgy az elérhetetlen magasságban felsejlenek az Ég emberi létet meghaladó titkai. 

Isten jóságos?

Bár számos háborút, személyes tragédiát, érthetetlennek tűnő eseményt figyelhetünk meg magunk körül és a világban, az Isten felé haladó ember számára minden történés csak útjelzőként szolgál. Így az olyan fogalmak, mint szenvedés, halál, mind szó szerint és átvitt értelemben is más fénybe kerülnek. Ennek egyik oka Isten időtlensége: ami most fáj, az holnap már halványabb lesz, tegnap még nem is volt, összességében pedig eltörpül az idő végtelenjében. Minden, ami velünk történik, azt a célt szolgálja, hogy a jelenben önként emeljük a tekintetünket a Mindenható felé, akinek jósága több szinten is tetten érhető. Ennek egyik lenyomata a lelkünket fűtő szeretetéhség és szeretni vágyás, a legjelentősebb pedig maga Jézus Krisztus. Ő a kulcs, és általa válik átélhetővé Isten valódi boldogsága is.

Az átistenülés vagy a bűnöktől való megváltás áldozatába vetett hit az átfogóbb? 

Bár a kérdés provokatívnak tűnhet, de a teljes képet tekintve az ember átistenülésének misztikus folyamata magába foglalja a megváltást is. Amikor az emberben Jézus Krisztus által megjelenik és kifejlődik az isteni rész, a kegyelem által megszabadul a bűneitől is. Ez nem egy egyszeri pillanat, és csak annyi köze van az emberi akarathoz, hogy figyelmünket a tőlünk telhető legnagyobb mértékben Jézus Krisztuson kell tartanunk, minden más már az isteni beavatkozás eredménye. Jézus kereszthalála analógiájának rendkívül fontos szerepe van az egyre mélyebben hívő ember belső életútjában, lelki-szellemi átistenülésében. Ettől kezdve ugyanis a régi ember meghal benne, és már soha többé nem tud elbukni, személyisége visszavonhatatlanul átitatódik Istennel. Visszatér benne a teremtett Ádám és Éva. 

👉 Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A mennyei építőmester

Ítélet más vallások felett

Nehéz idők megértése