A mennyei építőmester

Egy épület fizikai megvalósítása a földmunkákkal kezdődik, gépek és ásók marják fel a talajt, hogy kellő alapot adjanak az ingatlannak, amely az odahordott építőanyagokból komótosan elkezd az ég felé magasodni. A durvább munkálatokat finomabbak követik, és a formát kapott épület használhatóvá, belakhatóvá válik. Ezt a folyamatot látni kívülről, és legtöbbször bele sem gondolunk, hogy az egészet mennyire pontos tervezési munka, szellemi erőfeszítés, szándék és akarat előzi meg, mert a "kezdetben volt az Ige" igazsága minden isteni és emberi dologra igaz. Erre is. 


A hagyomány szerint Jézus elsajátította nevelőapja szakmáját, az ácsmunka fortélyait és az építőmesterséget. A misztika, az eggyé válás folyamata szempontjából azonban mindegy, hogy a történelmi Jézus fizikailag közreműködött-e bármikor is bármilyen épület megvalósításában. De ha így történt, az tovább erősítené az isteni rendszer csodálatos analógiáját, mert szellemi téren valójában a mai napig ezt teszi. 

👉 Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és az összedőlt, és teljesen elpusztult.

Földi életében számtalan esetben beszélt épületekről, házakról, olyan példaként hozta fel azokat, amelyek otthont adnak lelkünknek és szellemünknek. Helyek, ahol kedvezőtlen esetben démoni gonosz szellemek is átvehetik az irányítást.  

👉 Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélküli helyeken bolyong, nyugalmat keres, de nem talál. Akkor így szól: Visszatérek házamba, ahonnan kijöttem. Amikor odaér, üresen, kiseperve és felékesítve találja azt. 

Elégedetlenségét, amellyel környezetét szemlélte, kortársai nem feltétlenül értették elsőre. 

👉 Kötélből korbácsot csinált, és kiűzte mindet a templomból a marhákkal és a juhokkal együtt. A pénzváltók pénzét kiszórta, az asztalokat felborította, a galambárusoknak pedig ezt mondta: Vigyétek ezeket innen, ne csináljatok piacteret az én Atyám házából! (...) Romboljátok le ezt a templomot, és három nap alatt felépítem. Ezt mondták rá a zsidók: Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt felépíted? Ő azonban testének templomáról beszélt.

A fenti történet nemcsak tanító jellegű, misztikus módon is megélhető. A Jézus Krisztussal való szellemi-lelki eggyé válás folyamatának hatásai a sejtekig érnek. Személyes templomunk kitisztítása a fejünkben zajló mentális zsibvásár megszüntetésével kezdődik, nincs többé adok-veszek, egyéni érdekeink háttérbe szorulnak, gondolataink pedig Isten felé irányulnak. Nevének hívásával a tekintet áthatóbbá, a gondolkodás pedig tisztábbá válik, és megváltozik az ember kisugárzása. Az új "épület" az égből ereszkedik alá. Csodás gyógyulások történhetnek, de testünk azok nélkül is alkalmasabbá válik a mindennapos terhek elhordozására, optimálisabban működnek az izmok és a szervek, az egészség stabilabb lesz. Az ígéret azonban ennél sokkal többről szól. 

👉 Aki bűnt cselekszik, az a bűn szolgája. A szolga pedig nem marad a házban örökre: a fiú marad ott örökre. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ítélet más vallások felett

Kezdők szerencséje