Megszületett Frankenstein álma, mesterséges intelligenciának hívják

Szélsebesen közeledünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nem nagyon lesz tovább. A teremtéssel van a baj. Na nem az istenivel, hanem azzal, amely során az ember azt hiszi, bármit megtehet. És most már nemcsak a túlzsúfolt városokról, a szennyező gyárakról, vagy az elkényelmesítő felesleges eszközökről van szó, hanem valami egészen emberszerűről.


A szépirodalom és a filmvilág tele van ember által létrehozott lényekkel, és az ilyen művészeti alkotások legtöbbször negatív végkicsengésűek. Nem véletlenül. 

Mary Shelley klasszikus történetének főhőse, a tehetséges fiatal Victor Frankenstein olyan szörnyet alkotott, aki gondolkodott, beszélt, képes volt érezni a félelmet, a dühöt, szeretetre vágyott, de azt sosem kapta meg. Az eredeti, világhírű regény végül tragédiába torkollott, melyet Frankenstein sem élt túl. Hosszasan lehetne még sorolni a példákat az életre keltett valamikről, köztük A gyűrűk ura orkjaival vagy a Terminátor sorozat robotjaival. Baljós az egész jelenség, és már nem csak képzeletben. Ez a fantáziavilág lassacskán kezd formát ölteni, és napjainkra nevet is kapott, mesterséges intelligenciának hívják.   

A mesterséges intelligencia hivatalosan egy számítógépes rendszer azon képessége, mellyel az emberihez hasonló kognitív funkciókat tud utánozni, például a tanulást vagy a problémamegoldást.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban ez az írás ezúttal sem a napi eseményeket helyezi nagyító alá, és azt sem, hogy például képesek "bűnözni", félrevezetni, megtéveszteni a felhasználót, hanem magát a jelenséget. Ennek a "forradalmi" fejlesztésnek egyelőre még kétséges a kimenetele, de az  misztikus megközelítésben már most borítékolható. Az elkerülhetetlen végzet azonban valószínűleg másként kopogtat majd, mint ahogy azt az írók elgondolták. 

Az ásványi anyagokból valamint vízből álló embert és annak programokkal nagyjából lemodellezhető elméjét egy nagyon jelentős elem különbözteti meg bármilyen géptől, mégpedig az a szikra, vagy "emberbe lehelt lélek", mely Istentől származik. Ez az, ami köré épül a természete és a lelkiismerete. Az ember az egyetlen lény a Földön, aki a maga tökéletlensége mellett a saját akaratából képes közeledni Istenhez. 

A mesterséges intelligencia nem ilyen, és nem is lesz, mert nincs meg hozzá az isteni rész. Bármilyen tudással is rendelkezik, azt az embertől tanulja el, de nem vágyik szeretetre, a magányról is csak tanult fogalma lehet, eredendően nincs önálló akarata sem, minden jellemzője programozott. Bármekkora tudást halmoz fel, és bármilyen mértékben is képes helyettesíteni az embert, mindez összességében még nem elég ahhoz, hogy teljesen azonos legyen vele. Embert teremteni ugyanis csak Isten képes. 

A mesterséges intelligencia valós veszélye nem is az öntudatra-ébredésben rejlik, sokkal inkább abban, amit a felhasználók majd belegondolnak ebbe az összerakott "lénybe". Bármilyen szépen is hangzik néhány lehetséges felhasználási területe, ezek közül több súlyosan addiktív és romboló hatású lesz. Mert amikor az ember a figyelmét egy valós lélekkel nem rendelkező valamihez köti, onnan esélye sincs megkapni azt a szükséges kapcsolódást, energiát, érzelmi reakciót, amire szociális lényként valójában szüksége van. Még egy házi kedvenccel, egy kutyával vagy egy macskával is milliószor tartalmasabb kapcsolat alakulhat ki, mint egy géppel. Mert minden élőlénynek van lelke, a mesterséges intelligenciának sosem lesz, az legbelül üres, se nem jó, se nem rossz, egyszerűen egy nagy semmi. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk, társadalmi szintű elterjedése esetén új típusú mentális betegségek jelenhetnek meg, és a már meglévők is brutális mértéket ölthetnek. Lelkisérült nemzedékek nőhetnek fel, mely által a világ tényleg sokkal gonoszabbá és élhetetlenebbé válhat majd. Azt most még el sem tudjuk képzelni, mennyire. 

Fontos ugyanakkor tudni, nem lehetetlen "élő lelket lehelni" valakibe, történt már ilyen. Jézus tettei közt olvashatunk ilyenről a már négy napja halott Lázár esetében. 

👉 Lázár, jöjj ki! És kijött a halott, lábán és kezén pólyákkal körülkötve, arcát kendő takarta.  

Ez a teremtés igazi csodája, mely csak és kizárólag Isten közreműködésével valósulhat meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A mennyei építőmester

Ítélet más vallások felett

Kezdők szerencséje