Amikor Istent kivesszük az egyenletből

Meghökkentően alacsony felépítésű autó gördül a sztrádán, menő, trendi, meg minden, de egy átlagembernek roppant kényelmetlen ki-, beszállni. Érthetetlen, miért készítenek a tervezők ennyire mélyen ülő kocsikat. 
Apró dudorok borítják a cipő talpát. Ez is furcsa, minek? Színes, vidám darabról van szó, rajta virít a divatos márka jele is, mégis kényelmetlen a járás benne, minimális stabilitást nyújt, ráadásul kopog az aszfalton.
Egészen különleges állat bámul vissza az állatkerti kifutóban. Pöttyös, vagy inkább foltos, a nyaka viszont több méteres. Furcsa, hogy a természet ilyen felelőtlenül bánt el vele. Növényevőként ezzel a magassággal még el sem tud rejtőzni eredeti élőhelyén, Afrikában. 

Megannyi kérdés, és még több furcsaság. Persze csak akkor, ha elrekintünk a fent említett példák lényegi részétől, hogy nem véletlenül néz ki úgy egy sportkocsi vagy egy futballcipő, kialakításuk célratörő tudatosságot sugall. De említhetjük a zsiráfokat is, akik korántsem olyan elveszett állatok a szavannák világában. Ha egy tárgy, élőlény, de tulajdonképpen bármilyen dolog milyenségét úgy vizsgáljuk, hogy figyelmen kívül hagyjuk a célját, funkcióját, küldetését, érthetetlenné válik, zagyva kuszaság lesz belőle. Mint annak a színtisztán tudományos tényeken nyugvó kutatásnak is lehangoló kicsengése lett, mely azt foglalta írásba: mit is tudunk biztosan a történelmi Jézusról, és milyen tények bizonyítják létezését, életútját. Így születhetett meg aztán a következő összegzés a világ egyik legfontosabb személyéről. (A cikk teljes terjedelmében itt olvasható)

📌Történeti ténynek tekinthető, hogy Jézus az első század első harmadában élt galileai zsidó vándortanító, gyógyító, és ördögűző volt. Szüleit Máriának és Józsefnek hívták, élete nagy részét Názáretben töltötte, bár később Kapernaumba költözött. Galilea falvaiban és kisebb városaiban tevékenykedett, és nem tisztázott okok miatt viszonylag nagy számú követőre tett szert, akiknek legalább egy része a Messiást látta benne. Amikor Jeruzsálembe zarándokolt, hogy a pászka (peszach) ünnepét a zsidó vallás előírásainak megfelelően megünnepelje, letartóztatták, és Pontius Pilatus római helytartó parancsára keresztre feszítették. Követői egy része Jézus kereszthalálában a bűnök bocsánatához szükséges áldozatot láttak, és ezt a gondolatot követve kezdték el a kereszténység alapvető tanításait kidolgozni." 

Mindez azt sejteti, hogy az ördögűző vándortanítónak halála után semmi köze nem volt egy olyan szellemi hatás kialakulásához, mely sok-sok millió embernek változtatta meg az életét, adott belülről fakadó erkölcsi fejlődést, hogy csodák, gyógyulások ezreit jegyezték fel, melyek nagyrésze nemcsak mendemondák alapján került a köztudatba, hanem tényszerűen bizonyítottak. Hogy szentek tucatjai a mai napig romlatlan testtel nyugszanak sírjukban. Egy olyan máig tartó szellemi hullámverésről beszélünk, melynek kialakulása nem elsősorban követőihez, hanem legfőképpen egyetlen személyhez, annak forrásához köthető.

Le kell szögezni, ha szellemi dolgokat vizsgálunk, azt értelmetlen az amúgy műszerekkel kimutathatatlan, és senki által nem látott Isten kihagyásával tenni.

Pont ettől csodálatos ez az út. Nem alulról építkező elemekből áll össze a megváltozott élet, hanem felülről valósul meg. Szabályai nem ismerhetők meg kizárólag intelligenciával és értelemmel. Ezek isteni eredetűek, és kizárólag az emberi szellem és lélek átalakulásával tárulnak fel maradéktalanul. És ha ez meg is történik, a megszerzett tudás csak korlátozottan adható át másnak, mert egyedi ösvény vezet el hozzá, mindenkinek a sajátja.

A szellem ügyében végzett tudományos vizsgálatok igy csak feltételezésekkel teli spekulációk maradnak, az értelem olyan foghíjas próbálkozásai, melyek érdekesek lehetnek, de ugyanazzal a lendülettel el is terelhetik a fókuszt a lényegről: A Soha Meg Nem Születettről És Soha El Nem Múlóról, A Mindenség Forrásáról. Mert Istent nem lehet kihagyni ebből az egyenletből. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A mennyei építőmester

Ítélet más vallások felett

Kezdők szerencséje